onsdag 14 januari 2009

Legendariskt bloggott

För några år sedan vann en snubbe som heter Jerry Forsberg dokusåpan "Robinson". Med miljonen Jerry vann köpte han en restaurang och en massa näsa. Temperamentsfull som Jerry Forsberg är valde han att, bra påkliven, klappa in ansiktet på en gäst på restaurangen han nyss köpt. Jerry dömdes till ett år i fängelse för misshandel och narkotikabrott. När Jerry kom ut ur finkan snurrade han runt och, som Jerry själv skulle uttryckt det, schteeekte!!!!

För ca 6 månader sedan bestämde sig Jerry Forsberg för att ta jobb på ett kryssarfartyg. Jerry skulle jobba som bartender. För att hålla kontakten med dem där hemma började Jerry blogga.

Det är svårt att förklara hur mycket Jerry Forsbergs blogg betytt för mig. Jag mår så himla bra av att läsa Jerrys blogg. Kom regn och kom solsken, men "I did it my way" ( som Jery blygsamt kallar sin blogg) består. Här får vi läsa hur Jerry upplever att det luktar på marknaden i Istanbul. ( "Turksvettt!!!!!") Vi får också en analys av hur man kan känna sig, ensam på en gata utanför Kapstaden. ( "Mysterisk!!!!") Jerry beskriver också sin nyvunna kärlek, Nya Zeeländskan Anna. ( "Vegitarrian, inte SCHTEEEEK!)

Så mina fellow autörer, Jens Lapidus och Jonas Hassan Khemiri, som precis som jag försöker utveckla det svenska språket; Gör er själva en tjänst och läs Jerry Forsbergs blogg. 

Nedan följer två exempel på det nyskapande i Jerrys lingvistik: 

"Tiller som intekänner mig jerry heter jag föddouppvuxen i förorten i malmö så nej jag är ingen stekare!!!!!!!låtsas stekare på sin höjd jag kan inte stava o orkar inte bry mig det här e ändå inget jävla cv o skulle det vara det så hade det inte varit till nån jävla bank jag skickat indet til!!!!!"

"o har ni kollat på er skit någon gång när ni bara äter grönsaker o skit!!??? magsmältningen klarar nog inte av all frukt för skiten ser ut som en jävla veggie burger medd alla grönskaer i den hahahahahahahaha"

Lägg märke till hur experimentellt författaren förhåller sig till skiljetecken. Märk även den spännande användningen av utropstecken. Och vad är objektet skit? Utforskande leker Jerry med oss och plötsligt vet läsaren inte om Jerry ätit skit eller om skiten är skit eller bara ser ut som skit. Det lever!

Så nu, snälla, gå in på jerryforsberg.blogspot.com

PS. Gör inte som jag alltid gör, läser blogg ovanifrån och ner. Läs istället nerifrån och upp. Bättre dramaturgi då. DS. 

2 kommentarer:

Sebastién sa...

ok. jag stoppade in en fishermans friend....... Jerry har helt klart fått ännu ett fan. Ända vettiga sättet att förhålla sig.

johanna sa...

Blygsam snubbe för 17! Hua.
/j